Whyred i kris

Whyred i kris – kan inte betala lönerna. Klarar inte att betala sina skulder.

Det svenska klädmärket Whyred grundades 1999 i Stockholm. Tillsammans med företag som Acne, Flippa K och Hope blev märket en del av vad som brukade kallas "det svenska modeundret".

Nu är Whyred, som haft det tufft i flera år, i kris. Bolaget ansökte under onsdagen om företagsrekonstruktion, kan Breakit avslöja.

"Whyred och de dotterbolag som bolaget äger har hamnat i en utsatt situation beträffande sin likviditet, vilket i sin tur medför att bolaget och dotterbolagen inom närtid ej kan betala sina löner, skatter och leverantörsskulder", står det i dokumentet.

Där framgår att bolaget har skulder på drygt 30 miljoner kronor. En rekonstruktion är ett alternativ till konkurs när ett företag inte klarar av att betala sina skulder.

Whyred omsatte drygt 100 miljoner kronor enligt sitt senast tillgängliga bokslut, som gäller helåret 2017.

De senaste åren har kampen om klädköparna hårdnat. Nya, helt onlinebaserade, spelare sätter press på de gamla aktörerna. Nyligen gick exempelvis klädkedjan JC i konkurs, och flera andra har problem.

Sveriges vassaste tillväxtdag är tillbaka – missa inte Scaleup day 2019 i Stockholm, Göteborg och Malmö! I november förra året köptes Whyred, och modevarumärket Hope, upp av det nystartade bolaget Gotoga.

Gotoga startades av pr-drottningen Lili Assefa tillsammans Claes Ströby, PG Nilsson och Andreas Björkman. Målet var då att lansera ett kanaloberoende modevaruhus för skandinaviska premiummärken under 2019.

Breakit söker Lili Assefa och Kerem Yazgan, styrelseordförande respektive vd i Gotoga, som i dagsläget äger 97 procent av aktierna i Whyred

Källa: Breakit