Lär av andra

För oss som gillar handsydda skor har det sen internets intåg öppnats helt nya möjligheter att få nörda ner sig.

En helt ny marknad har hittat ut i världen och funnit sin målgrupp. Förutom att det är en ”vetenskap” i sig som man lär sig mer om varje dag så finns det nu möjligheten att handla av duktiga hantverkare som man inte visste fanns. Och tvärtom mot vad man tror så går det inte att hitta bättre passform. Köper man tex storlek 8,5 så är min erfarenhet att den är exakt lika oavsett leverantör.

Titta på framgångsrika bolag. Även från andra branscher och se vilka idéer du kan utveckla för att hitta dina unika säljargument.

De flesta som köper skor, oavsett vilken typ av skor man köper, finns på lager vilket inom industrin heter MTS - make to stock. De finns i butiken oavsett om det är en fysisk butik eller webbutik.

Ett exempel är Herring Shoes. De har en fysisk butik plus en mycket bra webshop. Om den sko jag vill ha skulle ta slut i min storlek så bevakar de det och kollar om den finns på fabrik att tillgå och återkommer inom kort med att de hittat den. Och det utan at jag frågat och oavsett om det är rea eller inte. Jag får alltid reapriset om det är rea på modellen. En fantastisk service tycker jag. Vid varje leverans så ligger det ett personligt handskrivet brev på 2-3 rader och ett par extra skosnöre, skokräm eller ett skohorn. Ofta också med rabatt på kommande beställning från samma tillverkare. Något de säkert fått tillverkaren att finansiera!

Ett annat intressant område är MTO, make to order, där Meermin på Mallorca har ett intressant koncept där kunderna lägger sin order innan tillverkningen startat. På så sätt tar fabriken ingen risk utan man tillverkar bara de som man sålt. Leveransen sker sen efter ca 3 månader. Fungerar detta frågar du dig säkert. Ja uppenbarligen. För 10 år sen då jag första gången upptäckte dem så var det en affärsmodell de säkert testade. Nu är det ett 10-tal löpande ”Offerings” där man har upp till 10 dagar på sig att bestämma. Nedräkningen sker hela tiden på deras hemsida. Länk

Vill du sen vara ännu exklusivare så kan du få din fot uppmätt och de tillverkar därför en 3D mall i trä av din fot som de sedan använder för tillverkning. De har därefter mallen på hyllan så nästa gång du vill ha ett par skor så väljer du modell och material. Inom några veckor har du dina skor. Vass i Budapest är en av de mer erkända.

Sist men inte minst vill jag göra reklam för en av våra kunder, Nybrotoffeln som närmast kan beskrivas som ATO, Assemble To Order. Det innebär att man helt enkelt har delarna klara och monterar ihop det efter kundens önskemål.

Vad kan du lära dig om detta?

Vad kan du lära dig om detta? Hur ska du utveckla din business för att förbättra kundupplevelsen och sälja med god marginal till bättre priser än dina konkurrenter. Det gäller att våga tänka utanför boxen, att testa och inte minst mäta.

Så ta dig tiden att tänka igenom situationen och behöver du hjälp så tveka inte att höra av dig.