Moby Mart är en förarlös butiksbil som drivs av solenergi och/eller batteri. Tanken är att den mobila bilen ska agera matbutik som ska ha öppet dygnet runt och betalningen ska ske via mobilen.

Konceptet startade i Shanghai och den första mobila butiken kom i bruk för ca 1,5 år sedan med 10 000 medlemmar. I dagsläget finns ett tiotal exemplar i Shanghai, men nu vill de svenska grundarna ta hem konceptet till Sverige. Konceptet fungerar på så sätt att kunden blir medlem, laddar ner en app där man på en karta kan lokalisera vart den närmaste Moby Mart-butiken befinner sig. Genom ett knapptryck kan butiken också börja röra sig mot kunden.

När den första butiksbilen kan öppnas är inte riktigt klart men tanken är att börja i Värmdö utanför Stockholm.

–En butik kanske inte gör så stor skillnad, men med hundratals kan vi hjälpa människor att leva miljövänligare och bekvämare. Tänk bara på hur många som beställer hemleveranser. Dessutom har fastighetspriserna gått upp vilket gör det dyrt att driva butik, säger Hanna Mazetti till Nacka Värmdö-Posten.

–För närvarande har vi inget datum på när det ska ske. Värmdö är idealet av många anledningar, inte minst att det är långt till en butik för många. Dessutom vill vi själva använda en Moby för vardagen, säger hon till tidningen.

Källa: Dagens Handel