Detaljhandeln konkar

Kraftig ökning av konkurser, enligt UC.

Färsk statistik från UC visar att konkurser inom detaljhandeln ökade med hela 30% i maj månad, något som går emot statistiken då andra branscher minskade i konkurser med 9% samma månad . Hittills i år har dock antalet konkurser totalt ökat med 1 procent och motsvarande siffra för detaljhandeln är en ökning med 18 procent under perioden januari till maj.

-Vi ser att det är flera trender som samverkar och slår mot butikerna. Marginalerna är låga samtidigt som e-handeln fortsätter att växa. Hela förklaringen är dock inte ökad e-handel. Butiker har alltid slagits igen även innan e-handeln slog igenom på bred front. Vi ser även att företag inom e-handeln går i konkurs. Samtidigt kan nischade varumärken som satsar på positionering och marknadsföring gå bra. Klockbolaget Daniel Wellington är ett sådant exempel, säger Richard Damberg, ekonom på UC i en kommentar.

-I maj gick 73 bolag inom detaljhandeln i konkurs jämfört med 56 under samma månad i fjol. Hittills i år har 314 bolag inom detaljbranschen försatts i konkurs jämfört med 266 under samma period i fjol.

Källa: Dagens handel